V juliju smo se ekipa dijakov iz Šolskega centra Ptuj, Elektro in računalniške šole, udeležili svetovnega prvenstva RoboCup Junior 2017, ki je potekalo v japonskem mestu Nagoyi. Kot se seveda spodobi za državo, oddaljeno približno 10 000 km, smo spremembo okolja občutili takoj ob izstopu iz letala. 90 % vlažnost pri izjemno visokih temperaturah in smog kamorkoli si pogledal sta seveda precej presenetila naša dihala.
Tekmovanje, ki je trajalo od srede, 26. 7., do nedelje, 30. 7., je ekipa SLOBOT v sestavi Aljaž Nahberger, Matic Rašl, Urban Munda, Aljaž Galun in Anja Strelec, pričela z ekipnim intervjujem, nadaljevala pa s posameznimi tekmami ter kategorijo »Superteam«, kjer moči združi 5 različnih ekip, pri čemer vsaka prispeva enega izmed svojih robotov.
Če v kategoriji »Superteam« nismo bili najbolj konkurenčni ostalim »super ekipam«, smo se toliko bolje odrezali v posameznih tekmah. Med 7 odigranimi tekmami smo dosegli 4 zmage in 3 poraze, kar nas je med 22 ekipami iz vsega sveta v tekmovalnem delu uvrstilo na 9. mesto. Pri tem smo premagali države kot so Mehika, Nizozemska in Južna Koreja, najslajša pa je bila zagotovo zmaga proti domači japonski ekipi.
Na končno uvrstitev pa ni vplival samo tekmovalni del, ampak so točke prispevali tudi drugi faktorji, kot so intervju, plakat, konstrukcija robota in portfolio. V kategoriji »Best Team Spirit« (najboljši timski duh) smo uspeli prepričati sodnike, ki so nas v omenjeni kategoriji razglasili za najboljše na svetu in nas s tem nagradili za ves naš trud in delo, vloženo v ta projekt ter nam dali veliko motivacije za nadaljnje delo na tem področju.
Po zaključenem tekmovalnem delu smo zadnje dni na Japonskem namenili obisku večjih in znamenitejših mest ter spoznavanju japonske kulture. Tako smo najprej obiskali japonsko glavno mesto Tokyo, v naslednjih dneh pa še akvarij v Nagoyi ter zibelko Japonske, mesto Kyoto z znamenitim Golden Castle-om.
Za izjemno izkušnjo, nova znanja in prijateljstva smo nadvse hvaležni vsem sponzorjem, mentorjem, šoli in staršem, saj brez vseh vas sodelovanje na tekmovanju zagotovo ne bi bilo izvedljivo.