Tekmovanja – dobrodošla pomoč pri preverjanju uporabnosti pridobljenega znanja

Živimo v digitalni dobi in podatki, ki jih rabimo, so na spletnih straneh oddaljeni le klik ali dva. A kaj nam to pomaga, če teh podatkov na znamo koristno uporabiti mogoče celo realizirati v praktičnem izdelku. Šola bi naj bila tista ustanova, ki bi morala poskrbeti tudi za tovrstno znanje, kako golo teorijo spraviti v praktični izdelek oziroma kako preveriti uporabnost pridobljenega znanja. Raznovrstna tekmovanja so lahko dobrodošla pomoč pri tovrstnih aktivnostih.

Dijaki s kvaliteto prepričali ocenjevalno komisijo

Multimedijaši na Elektro šoli, ŠC Ptuj smo bili veseli predloga mentorja Franca Vrbančiča, ki nas je povabil, da svojo teoretično znanje s področja multimedijske opreme prelijemo v konkretne filme in jih prepustimo v oceno komisiji nacionalnega ACM tekmovanja izobraževalnih videoposnetkov. Komisija nam ni prizanašala in je naše filme ocenjevala enako strogo in po enakih kriterijih kot študentske.

Kljub večnemu pomanjkanju časa smo pravočasno oddali 25 kratkih filmov. Trud se nam je poplačal že s pridobljenimi veščinami s področja načrtovanja in izvedbe filma. Dodatno nas je razveselila novica, da smo s kvaliteto in količino poslanih filmov prepričali ocenjevalno komisijo, da so nam dodelili svojo kategorijo. Prvi trije so prejeli tudi nagrade – Jan Breznar, Viktorija Savič in Nejc Slana. Posebno nagrado žirije in možnost sodelovanja s filmskimi strokovnjaki pri nadgradnji in prijavi filma na mednarodno tekmovanje sta dobila Tomi Milošič in Žiga Jakomini. Sam sem poslal tri filme in s prvim dosegel nehvaležno četrto mesto. Sem pa se veliko naučil in pridobil dodatne informacije zakaj je en film dosegel višje mesto kot drugi. Kaj več na spletnem naslovu http://rtk.ijs.si/2018/rezultati.html.

Dijaki se radi udeležujejo tekmovanj

Nič manj nista bila pridna dijaka Petek Erik in Šimunić Aljaž, ki sta na pod mentorstvom Marjana Čeha in Zoltana Sepa dosegla četrto mesto na nacionalnem tekmovanju Slovenia Skills v poklicnih spretnostih. Tekmovanje je namenjeno promociji poklicev in izobraževalnih programov v slovenskem prostoru ter promociji in razvijanju sodelovanja med izobraževanjem in gospodarstvom-obrtništvom.

V preteklem obdobju je potekalo tudi državno tekmovanje elektro in računalniških šol, kjer sta dijaka Andrej Šrumpf in Žan Hertiš na elektrotehniškem področju pod mentorstvom Slavka Murka dosegla drugo mesto, dijaka Andraž Čeh in Kristijan Krušič na računalniškem področju pod vodstvom Zoltana Sepa pa prvo mesto. Omenil bi, da je nadebudnež Andraž Čeh dosegel prvo mesto tudi na ACM tekmovanju v razvoju spletnih aplikacij.

Rezultati s tekmovanj govorijo zase. Potrjujejo dejstvo, da če si pri delu z nami (dijaki) potrpežljiv in vztrajen, se v letu ali dve tudi kaj naučimo in to z veseljem pokažemo – četudi na tekmovanju.

Domen Mlakar, avtor članka

(Franc Vrbančič, mentor članka)